Thursday, July 05, 2007

India


India is het land van de contrasten, arm en rijk, smerig en schoon, je vindt het allemaal naast elkaar. Als je op Delhi-airport aankomt kan ik het niet nalaten om te lachen om de bureaucratische wijze waarop je ontvangen wordt, hoe kleine burgermannetjes ineens belangrijk zijn, je paspoort controleren alsof je van een andere planeet komt en er gewichtig een stempel indrukken als bewijs van goedkeuring. Geduld is geboden bij dit vormelijk volk, wat nog steeds de sporen van hun voormalige heersers meedraagt. Ontwijk de chaos, kijk niet naar het vuil, maar probeer de schoonheid te ontdekken. De koeien die midden in de stad hun drek laten vallen, ach je raakt er snel aan gewend.
Natuurlijk kun je India heel budget doen, inderdaad, dan krijg je die andere kant van dit overbevolkte werelddeel te zien, de onderkant.
Maar geef je iets meer uit en dat is beslist minder dan bij ons in Europa, dan heb je de mooiste plekken om te verblijven. Bovenstaand hotel in Pushkar, even buiten de zeer levendige heilige plaats, kostte per nacht niet meer dan een standplaats op een doorsnee camping in Frankrijk. Je hebt dan een ruime kamer met airco, belendende badkamer plus balcon en roomservice. En heb je het echt te warm dan kun je een duik in het zwembad maken. Het eten is er vegetarisch, maar wonderlijk wat ze daar allemaal van maken.
Na Pushkar, waar we helaas uitgeregend zijn, zitten we nu in Jodhpur, een vestingsstad met overwegend blauw beschilderde huizen. We hebben onze intrek in een z.g. haveli genomen, een soort van doolhof huis met verschillende niveaus, dakterassen en prachtig gedecoreerde kamers. Heel chique en gezellig.
Het is nu wachten op de zon, na een trip van vijf uur door ondergelopen woestijnachtig gebied. Bij ons zou de rampstaat worden afgekondigd bij zoveel wateroverlast.
Er valt natuurlijk veel te zien en gelukkig hebben we onze digicamera's bij ons.
Vooral veel kleur, de vrouwen met hun prachtige gewaden, de gevels van huizen beschilderd en daartussen vooral heel veel troep.
Het is wennen, de knop moet om, maar ja daarvoor ga je ook op reis.
Op zoek naar het onbekende, de confrontatie en de uitdaging.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home