Monday, October 24, 2005

CKV1 en Literatuur




“Absurdisme” een vakoverstijgend project in Atheneum 5 op het Heerbeeck College Best.

Omschrijving
Als thema én als voorbereiding bij een culturele activiteit, het bezoeken van de popopera van De Kift, Vier voor vier, hebben we een vakoverstijgend lessenplan gecreëerd.
Omdat de opera gebaseerd is op een literaire tekst en de Kift altijd werkt met dergelijke bronnen, leek het ons zinvol hier een verdiepingsopdracht van te maken. Daarnaast hebben zij ons divers materiaal aangeleverd in de vorm van cd’s, dvd’s en lessenplannen.
We hebben deze middelen dan ook uitstekend kunnen aanwenden in onze lessen.
Omdat we vakoverstijgend werken op verschillende locaties en tijden hebben we gekozen om zoveel mogelijk gebruik te maken van onze elektronische leeromgeving.
Enerzijds om zoveel mogelijk informatie aan te dragen en te bundelen, anderzijds om onderling op velerlei niveaus te communiceren in de projectruimte van deze elo.

De teksten van De Kift zijn naast prozaïsch vaak absurd van aard. Vandaar ook dat hier het thema “Absurdisme” is uitgerold.
Het lessencurriculum is zo ontworpen dat de verschillende kunstdisciplines met nadruk op theatergebeuren, film en muziek aan bod komen tijdens de CKV1 lessen in de vorm van colleges.
Bij het vak Literatuur wordt dieper ingegaan op de teksten van deze groep, maar uit de wereldliteratuur, essays, boeken en andere geschriften.

HBC Filmfestival





In maart zal er een filmfestival gehouden worden voor leerlingen van de 4e klassen atheneum. We gaan de aandacht vestigen op de z.g. arthouse films ofwel de betere niet commerciële film.
De bedoeling is ook om aan te tonen dat film een breed veld bestrijkt, sociaal maatschappelijke aspecten, ecologische en politieke onderwerpen zijn hier vaak het item.
Dit allemaal passend in een kunstzinnige verantwoord kader, maakt dat film vandaag gezien kan worden als het ultieme medium.

Wat we gaan doen is naast het vertonen van films ook diverse workshops houden over het maken hiervan.
We zijn dan ook bezig met diverse instanties en specialisten op dit gebied een passend programma te maken.
Natuurlijk gaan leerlingen hier een belangrijke rol vervullen en suggesties zijn dan ook welkom.
We proberen ook het vertonen van films zo optimaal te benutten en gaan er vanuit dat we zoveel mogelijk nieuw materiaal laten zien.
Gedacht wordt dan ook aan de z.g. kortfilm, een genre dat helaas in de bioscoop zelden of nooit aan de orde komt.
Het thema hierin is onbeperkt, van speelfilm tot digitale animatie.

WALHALLA, de wereldverbeteraar


HZT, HBC, CKV1 en A5

Walhalla is een groot locatieproject dat gedurende een paar weken neerstrijkt in de stad. Centraal staat de thematiek van de grote, multiculturele, veelomvattende, bruisende maar ook door zijn aard ontwrichtende stad. Walhalla bevraagt de plek van het idealisme in de huidige tijd. Is er nog wel ruimte voor idealistische gedachten? Kan een idealist nog overleven; kan een mens zonder idealisme gelukkig zijn? Waar ligt de grens tussen idealisme, utopisme en fanatisme?
De nieuwe regisseur van dit gezelschap Matthijs Rümke wil het toneel dichter bij het publiek brengen en daarom zijn rond deze productie een aantal randactiviteiten gepland.
Speciaal voor CKV1 gaan we in samenwerking met de educatieve dienst van dit gezelschap projecten rond het thema doen waarbij de vele facetten van toneelmaken aan bod komen.
Denk hierbij aan het bijwonen van repetities, workshops op locatie, een kijkje achter de schermen van de techniek en vooral hoe komt een productie tot stand.
Ook zullen onze leerlingen productief aan de slag kunnen, op tekstueel of muzikaal gebied, presentaties en nog andere werkvormen.
Vorige week zijn de onderhandelingen met Jantine Hoekstra, educatief medewerkster van HZT en mij begonnen.
Medio januari 2006 zullen we dit spannende project opstarten